joi, 19 martie 2020

Coronavirus - Acest neam de demoni nu iese decât numai cu rugăciune şi cu post


– Părinte, care este poziția episcopiei față de intențiile autorităților de a sista temporar desfășurarea slujbele bisericești cu enoriașii în legătură cu epidemia de coronavirus?
Preot Vadim: Doamne ajută tuturor celor ce citesc acest mesaj, credincioși și mai puțini credincioși. În asemenea momente se vădește identitatea reală a fiecărui om. Greutatea consolidează pe oameni și văd lucrurile mai clare, dacă includ pe Dumnezeu în soluționarea problemei lor.
Intențiile autorităților sunt clare și ele doresc stoparea evoluției situației epidemiologice din țară, este un lucru aplaudabil. Biserica susține aceste măsuri și a venit și cu recomandări, iar preoții la predicii sunt cei care îndeamnă oamenii să se conformeze acestor decizii. Un om informat – este un om protejat.

Astfel Mitropolia Moldovei a venit cu mai multe Circulare către preoți și enoriași ce vizează situația de risc și comportamentul nostru, mai ales a clerului. Biserica nu este unica care ne îndeamnă la R U G Ă C I U N E, dar vedem și mulți lideri politici ai lumii care îndeamnă populația la acest lucru, unii dintre ei fiind: Donald Trump, Vladimir Putin, etc…
Preasfințitul Petru, Episcopul de Ungheni și Nisporeni, îndeamnă pe toți de la creștin la preot să ne rugăm și de acasă toți organizat în fiecare seară la ora 21.00 citind din Psaltirea Prorocului David. Un alt îndemn al Preasfințitul este de a lăsa bisericile deschise, chiar dacă slujbele vor fi săvârșite afară, acest lucru fiind coordonat cu autoritățile centrale. Biserica este și trebuie să rămână liman spiritual și social pentru fiecare dintre membrii săi.

- Care este indemnul dumneavoastră ca duhovnic, către credincioși în această perioadă când panica devine tot mai contagioasă?
Preot Vadim: Ascultăm de autorități și continuăm programul mondial: #StămAcasă. Acest îndemn îl promovez în predică, grupului de voluntari a Asociației Tinerilor Ortodocși din Moldova - #ATOM, unde sunt președinte și avem circa 2000 tineri din întreaga țară și nu numai, tuturor prietenilor și celor ce cer un sfat mai mult online. Legea bunului simț și igiena, nu le-a anulat nimeni.
Oamenii din sate cunosc pe fiecare și situația lor, mai ales dacă sunt veniți de curând din străinătate și deja ei pot autoizola pe noii veniți lăsând discuțiile și ospețiile.
Încercăm să nu ne ducem în ospețe și nu primim oaspeți, dar viața merge înainte și sânt lucruri fără de care omul nu poate trăi, fără de Dumnezeu. Omul se întâlnește cu Dumnezeu indiferent de dorința lui și este cel mai bine atunci când omul pleacă la Dumnezeu (în biserică) și mărturisim din poverile noastre și împărtășim din bucuriile noastre, decât să vină momentul când Dumnezeu ne va întreba de toate eșecurile noastre acolo unde ne prinde pe noi, acasă, bar sau în păcat.

- Ce spune Biblia despre astfel de vremuri care vor veni și care ar fi o atitudine corectă care ar trebui adoptată din partea enoriașilor?

Preot Vadim: Biblia – este mesajul scris a lui Dumnezeu pentru noi oamenii prezentând ce a fost și ce va fi. Un mesaj, după cum spune și Hristos, toate vor trece, dar aceste Cuvinte nu! Totuși nu trebuie să plantăm panică între oameni și așa sunt speriați, dar cunoaștem un lucru, că atunci când umanitatea a căzut în păcat Dumnezeu a încercat să stârpească păcatul și să-i îndrepte. Acest lucru îl vedem în alungarea protopărinților noștri Adam și Eva din rai. Prin apă a stârpit păcatul care a prins rădăcini adânci în oameni și toți cunoaștem de potop. Nu uităm de păcatele făcute și împotriva firii care cu foc au fost distruse două cetăți mari împreună cu localnicii ei.
Mesajul Bisericii Ortodoxe a fost din totdeauna altul: Nu pentru că păcătuim vom fi judecați, dar pentru că nu dorim să ne pocăim! Biserica nu ne sperie cu iadul, Ea ne aduce spre bucuria trăirii veșnice alături de Hristos în împărăția Sa. Deci și acum, ca și în alte timpuri grele prin care a trecut umanitatea, conștientizarea păcatului, stârpirea lui, a readus lumea la normal, fie prin boli, fie prin războaie, etc…

– Cel mai mare reproș la adresa Bisericii într-o astfel de situație se referă la lingurița cu care sunt împărtășiți toți enoriașii, poate fi numită această frică o necredință în puterile tămăduitoare ale Mântuitorului?

Preot Vadim: De 2000 de ani Biserica Ortodoxă are dogme (învățături exacte) care nu se schimbă care pe parcursul anilor și-au dovedit importanța, autoritatea și actualitatea lor. Cineva spunea: „Nu sunt eu cel ce am introdus ceva în ordinea lucrurilor în biserică și cine sunt eu ca să-mi permit a scoate ceva din cele așezate cu înțelepciune de către Dumnezeu.”
Nici Hristos și nici Biserica Sa nu a impus nimănui nimic. El, adică Hristos a spus calm și cu dragoste către fiecare om: „Dacă vrea cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie.” (Matei 16, 24), iar dacă îl urmăm pe Hristos o facem cum ne spune: „Ceea ce este da, da; şi ceea ce este nu, nu; iar ce e mai mult decât acestea, de la cel rău este.” (Matei 5, 37).
Dacă facem parte ca creștini din Biserica Ortodoxă, atunci ne conformăm deciziilor Ei și ne dăm noi după Biserică. Nu poate Biserica Ortodoxă să se dea după istețimea minții fiecăruia, fiindcă Capul Bisericii este Hristos, adevăratul Dumnezeul nostru!
Raportul omului cu Dumnezeu prin Biserică este liberă și este unica instituție care promovează adevăratele valori una din ele fiind și libertatea autentică. Doar în Biserica Ortodoxă și prin Sfintele Sale Taine, omul se dezrobește de patimi, păcate și devine într-adevăr liber!
Sunt mai multe neamuri de demoni ce ispitesc oamenii aici pe pământ. La moment avem unul numit COVID-19, sau Coronavirus și Hristos spune: „acest neam de demoni nu iese decât numai cu rugăciune şi cu post.” (Matei 17, 21)
Până a veni această pandemie la noi, zilnic în bisericile ortodoxe se împărtășeau oameni bolnavi de boli venerice și transmisibile precum: tuberculoza, hiv/sida, etc… și o fac tot cu lingurița și tot din același potir dătător de vindecare sufletească și trupească.  Preotul e cel ce intră în contact direct cu aceste persoane și nu se înspăimântă că se poate contamina fiindcă gustând din Viață, (Sfânta Împărtășanie) care este Hristos, nu poți primi altceva decât Viață… moartea este biruită!
Nu lingurița e de vină în înspăimântarea noastră, nu asta ne aduce panica, mai degrabă necredința noastră, sau apropierea noastră de Sfântul Potir doar din obiceiul cel bun: așa m-au învățat…, așa cred că e bine…, dar nu din conștientizarea profundă a întâlnirii noastre cu Dumnezeu!

- Au mai fost astfel de întâmplări până acuma în istoria religiei, când să se impună sistarea slujbelor bisericești în prezența enoriașilor? Pe timp de ciumă, holera și a tifosului au fost interzise oficierea slujbelor?

Preot Vadim: Sistarea slujbelor religioase nu a făcut-o ciuma, holera, tifosul sau alte boli, acest lucru la făcut omul necredincios, dar nu în timp de boală, ci atunci când el și-a asumat responsabilitatea de chivernisitor a toate scoțând pe Dumnezeu din viața sa.
Biserica tot timpul a fost alături de oameni și pe timpuri când făcea consiliere religioasă, psihologică dar și socială. Pe timp de boli ajuta ca oamenii să supraviețuiască. Mănăstirile și bisericile erau centre de concentrare unde erau izolați bolnavii spre tămăduire, așa și astăzi vedem cum biserica din România și Grecia, etc. pun la dispoziția autorităților încăperi unde persoanele infectate sau bănuite de pandemie să petreacă timpul până la trecerea pericolului.

- Dumneavoastră părinte în calitate de paroh al bisericii Valea Mare, ați observat în ultima perioadă să se reducă numărul enoriașilor, care frecventează biserica?

Preot Vadim: Noi nu obligăm pe nimeni să vină la biserică, nu obligăm pe nimeni să se împărtășească. Chiar dacă s-a redus numărul enoriașilor ce frecventează biserica, oamenii o fac din dorința de ași proteja familia.
Noi cerem și rugăm ca biserica să rămână deschisă pentru acele persoane care vor voi să ajungă în ele, care nu se limitează doar la izolare, dar doresc să ceară de la Dumnezeu să trecem peste această ispită și participă la rugăciunea comună pentru însănătoșirea apropiaților, dar și a tuturor celor ce nu-i cunoaște. Asta este menirea autentică a bisericii.

- În cadrul slujbelor în legătură cu noua pandemie, se mai citesc și alte rugăciuni pentru vindecarea și înlăturarea acestei pandemii? Ce rugăciuni se recomanda enoriașilor să citească în această perioadă?

Preot Vadim: La fiecare Sfântă Liturghie este rugăciune și la ectenii cereri speciale la vreme de molimă și boală. Ele ne fac să conștientizăm starea în care suntem și cerem de la Dumnezeu să ne întărească și să ne curățiască de boli.
Cum am menționat, Preasfințitul Petru, Episcop de Ungheni și Nisporeni în data de 16 martie 2020, a dat o Circulară și vine cu câteva recomandări pentru preoți care sunt binevenite:
·  Preoții să efectueze rugăciuni zilnice de obște și particulare, incluzând cererile la vreme de molimă și boli molipsitoare pentru vindecarea bolnavilor; de inclus în rugăciune și de rugat pentru medici, pentru personalul medical și persoanele care se implică de bună voie spre ameliorarea răspândirii infecției, care lucrează în lupta împotriva virusului și ajută persoanele infectate.
·  Preoții să adauge la slujbe (la ectenia mare și la ectenia întreită) cereri speciale, ce se rostesc în vreme de orice nevoie și primejdie omenească sau în caz de boli molipsitoare, după cum este rânduit în Liturghier, la sfârșitul cărții.
·  Slujitorii din cadrul Eparhiei de Ungheni și Nisporeni și creștinii ortodocși, cu binecuvântarea preotului din localitate, să citească fiecare, câte o catismă din Psaltirea Proorocului David și după posibilitate Acatistul Sf. Mare Mucenic Pantelimon, Tămăduitor de boli. Canonul comun de rugăciune, se va începe la ora 21.00, străduindu-ne să îndeplinim cuvântul Mântuitorului ,,că, dacă doi dintre voi se vor învoi pe pământ în privinţa unui lucru pe care îl vor cere, se va da lor de către Tatăl Meu, Care este în ceruri. Că unde sunt doi sau trei, adunaţi în numele Meu, acolo sunt şi Eu în mijlocul lor.” (Evanghelia după Matei 18, 19-20). Vom continua să ne rugăm după acest program, din data de 16 martie pînă pe data de 7 aprilie.

- Și o ultimă întrebare, cum credeți dumneavoastră este COVID-19 o maladie naturală sau artificială?

Cum remarcă acum mulți: că preoții nu sunt virusologi, nu voi încerca să schimb acest stereotip și nu mă pot da cu părerea anume pe această întrebare, fiindcă nu este de competența mea, dar cunosc un lucru: dacă fiecare o să-și desfășoare activitatea cu devotament, responsabilitate și dragoste acolo unde este, lucrurile vor lua o întorsătură spre mai bine.
La moment societatea trece printr-o criză a comunicării, a responsabilității și a dragostei, poate această greutate revărsată asupra noastră, extern, COVID-19 ne va consolida și vom fi mai buni, ne vom apropia de Dumnezeu?
La moment ne constrânge un factor extern să facem schimbarea, iar acum, mai mult ca niciodată, avem nevoie de Biserică, atât noi slujitorii altarului, cât și credincioșii pentru a face schimbarea din interiorul nostru și nu ne poate ajuta, nimeni: mai mult, mai corect și fără părtinire, altcineva, decât Prietenul nostru Hristos.
Și doresc să închei acest interviu cu un mesaj a lui Hristos nouă tuturor: „Veniţi la Mine toţi cei osteniţi şi împovăraţi şi Eu vă voi odihni pe voi. Luaţi jugul Meu asupra voastră şi învăţaţi-vă de la Mine, că sunt blând şi smerit cu inima şi veţi găsi odihnă sufletelor voastre.” (Matei 11, 28-29)


Interviu realizat de: Dorina Molea, redactor ziar Unghiul...
pe pagina ziarului Unghiul: https://unghiul.com/acest-neam-de-demoni-nu-iese-decat-numai-cu-rugaciune-si-cu-post/

4 comentarii:

  1. Biserica întotdeauna vede lucrurile mai clar.Trebuie rugăciune și pocainta

    RăspundețiȘtergere
  2. Bravo părinte, așa este,numai că din păcate credință e de lut și potirile îs de aur,vindecător ar fi să fie invers.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. credința e o parte a vieții noastre, de asts Dumnezeu dă și încercări ca să ne întărească credința...

      Ștergere