miercuri, 26 aprilie 2017

13 răspunsuri pentru Gavriloi Rodion căutătorul lui Hristos pe facebook

Hristos a Înviat!
Mulți au întrebări, dar puțini sunt cei ce ascultă răspunsurile, de asta avem mulți activiști civici și oameni care se dau cu părerea despre tot ajungând și la Biserica lui Hristos, dar nu prea cercetează să ajungă la esență. Nu zic că preoții sunt îngeri veniți din cer care nu fac nimic altceva decât să-L slăvească pe Dumnezeu, dar au și ei familii,  tot ce are omul cotidian, plus la asta și jertfirea în Biserică, nemaivorbind de mulțimea ispitelor.

Doar denumirea articolului deja arată că se dă cu părerea cineva din afara bisericii: 13 idei pentru Mitropolia Moldovei de la un activist civic. Totuși coborâm cu o explicație mai jos la unele momente care tot se vehiculează pe net de mult timp.


Exprimarea mea nu este una oficială a Bisericii, dar una ca un activist religios civic care dau un răspuns tinerilor de la Asociația Tinerilor Ortodocși din Moldova www.atosmd.club care mau și întrebat despre veridicitatea informației din articol.
În spatele lui Gavriloi Rodion mai există persoane care suflă și împărtășesc aceleași idei, la care am lăsat comentarii cu explicații bine argumentate, dar am fost mărginit și trimis în lista neagră. Nu-l judec pentru căutarea adevărului, dar modalitatea cum o face nu e nostimă. Iar pr. Calistrat le dă o lecție de învățătură tuturor „activiștilor civici” bazați pe tradiția babelor și a Facebook-ului.

Neclaritățile dânsului încep de la: De ceva timp urmăresc știrile pe site-ul Mitropoliei Moldovei. Aflăm că Mitropolitul Vladimir a fost la Fabrica Franzeluța și a sfințit pâinile/cozonacii. A fost la castelul MIMI și Cricova sfințind vinul pastoral.  Eu personal cred că nu e nimic diabolic în a sfinți locuri și lucruri care aduc produse de larg consum, fiindcă e o binecuvântare de la Domnul și de acest lucru nu trebuie să se înspăimânte nici: ateii – fiindcă pentru ei Dumnezeu nu există, nici sectanții – fiindcă nu cred în sfințenie, și nici activiștii civici – că nu au cum înțelege de ce se sfințesc lucrurile. Continue gândul: Nu așa știri aș dori eu să văd. Părerea mea personală este că site-ul oficial a Mitropoliei Moldovei nu prezintă informație pentru Gavriloi Rodion, ci pentru toți absolut, iar fiecare preia deja ceea ce are nevoie. Multitudinea activităților desfășurate de Biserică nu poate fi limitată doar la ce vrea 2-3 indivizi, ea se răsfrânge asupra tuturor.

După cum urmează din articolul cu recomandări, eu o să numerotez cele 13 puncte și vedem ce putem realiza.

1.                Împăcarea celor două Mitropolii : Este vorba de Mitropolia Moldovei: http://mitropolia.md/istoric-bom/, și Mitropolia Basarabiei: http://mitropoliabasarabiei.md/scurt-istoric-de-profesorul-gheorghe-badea-ia%C8%99i. Aici multe s-ar poate spune arătând canonicitea uneia sau alteia: Canoanele 13, 21 şi 22 ale Sinodului de la Cartagina, precum şi canonul 2 al Sinodului II ecumenic, dar nu cred că acest lucru dorește să-l citească domnul activist. Indiferent ce ar dori să audă de la Mitropolitul Chișinăului și a Întregii Moldove Vladimir, care într-o emisiune video a dat răspunsul și eu nu-l postez aici ca să caute singur, dar ce spune Mitropolitul Basarabiei Petru, la această întrebare? Fiindcă ÎPS Vladimir, în emisiunea de care am reamintit mai sus, a menționat că următorul pas trebuie să-l facă ÎPS Petru.

2.                Transparența decizională și financiară: Eu cred că aici vă referiți doar la preoții din Chișinău că cei de la sate vă asigur că nu au iahturi și case de lux. Referitor la administrarea parohiilor, ele sunt administrate de Consiliul Parohial în frunte cu preotul paroh. Ce ține de venituri, pe care doriți să le impozitați atât de tare… ele sunt acumulate la Starostele bisericii și consiliul parohial este cel ce pune ce salariu să aibă preotul și asta nu e din povești. Mulți preoți nici nu au salariu, ci trăiesc din donațiile credincioșilor, fiindcă parohia e mică iar cele 2 botezuri de peste an nu ajung să achite: lumina, căldura, paznicul, starostele, menajera, etc… iar preotul are un salariu simbolic 200-300 lei, pe care nici nu-l ridică lunar. Dacă nu cunoașteți, preotul tot are familie și după statistici, familii cu cei mai mulți copii din țară, care tot se îmbracă, mănâncă și doresc să facă studii. Ridicându-ne mai sus referitor la ierarhi, nu trebuie să judecăm doar ceea ce se vede în exterior. Judecați Biserica că pe timp de criză ridică biserici frumoase și se plimbă în mașini scumpe! Puteți să-mi lămuriți mie, de ce pe timp de criză în RM demnitarii noștri, din banii publici și salariile noastre se plimbă în mașini scumpe și etc… Oare nu statul e cel care trebuie să aibă grijă de bunăstarea poporului? Iar biserica de partea spirituală? Ce tot băgați mâna în buzunarul bisericii dacă nu ați pus nimic acolo??? Președintele și demnitarii din banii publici a țării se pot deplasa cu o mașină bună, dar Mitropolitul și Episcopii NU? Doar ele nu sunt înregistrate pe ei ca persoană fizică, dar pe instituții! Ce ține de caritatea bisericii, la un clik distanță: http://episcopia-ungheni.md/ro/category/activitate-sociala-si-caritate/.

3.                Conlucrarea comună cu toate confesiunile creștine: Biserica Ortodoxă nu merge la Ecumenism religios și de aceea și se numește Ortodoxă. Dacă ceva nu este clar, noi pentru tinerii dornici de a descoperi lucruri noi, desfășurăm un proiect de cunoaștere religioasă și vă îndemnăm și pe dvs să răsfoiți din ce facem noi și mai ales la compartimentul Sinoade Ecumenice și să vedeți de ce nu putem face o conlucrare comună cu sectanții!  http://www.atosmd.club/2017/02/atom-da-start-concursului-brain-ring.html, iar tâmpenia cu care continuați arată că nici nu-vă imaginați ce înseamnă ortodoxie , dar tinzi la un ecumenism ceea ce nu o să fie niciodată: Eu îmi doresc ca: Ortodocșii, catolicii, protestanții (baptiști, Martorii lui Iehova, penticostali, adventiști, ș.a.) poată să se roage toate aceste trei confesiuni creștine. Iar să faci o așa afirmați învinuind de asta pe ÎPS Vladimir… că de ce nu face ecumenism și aveți multe întrebări referitor la ultima afirmație și adresați-vă la Pr. Anatol Cibric, el o să vă explice mai amănunțit.

4.                Mai aproape de tineri: E unica afirmație care se merită de a o pronunța, dar viziunea și misiunea prin care încercați să trageți biserica iarăși prezintă pericol. Mitropolia nu se laudă cu 97% de creștini ortodocși după ultimul recensământ ci confirmă ceea ce au bifat la recensământ. Este naiv a crede că misiunea bisericii Ortodoxe se rezumă doar la lucrarea preotului și e absurd a afirma că făcând filantropie te poți mântui. Biblia nu este doar o carte bine citită de toți în ea se ascunde cheia Raiului și Ea ne înșiră un adevăr istoric: Şi stând Petru cu cei unsprezece, a ridicat glasul şi le-a vorbit: Bărbaţi iudei, şi toţi care locuiţi în Ierusalim, aceasta să vă fie cunoscută şi luaţi în urechi cuvintele mele; mai departe vorbind și prezentându-L pe Hristos ca Dumnezeu și Om. Cu siguranţă să ştie deci toată casa lui Israel că Dumnezeu, pe Acest Iisus pe Care voi L-aţi răstignit, L-a făcut Domn şi Hristos. Ei auzind acestea, au fost pătrunşi la inimă şi au zis către Petru şi ceilalţi apostoli: Bărbaţi fraţi, ce să facem? Iar Petru a zis către ei: Pocăiţi-vă şi să se boteze fiecare dintre voi în numele lui Iisus Hristos, spre iertarea păcatelor voastre, şi veţi primi darul Duhului Sfânt. Căci vouă este dată făgăduinţa şi copiilor voştri şi tuturor celor de departe, pe oricâţi îi va chema Domnul Dumnezeul nostru. (Fapte 2, 14- 42) Reiese că lucrarea de bază în credință e lucrarea Harului lui Dumnezeu, iar lucrarea preotului este aceea de a îndruma. Sectanții de asta se bazează cel mai mult pe filantropie, căci nu au har și dacă se termină biscuitul și ciorapul îi lasă toți ai lor. Deci e absurd a crede că peste 30-40 ani, biserica ortodoxă nu va avea enoriași, fiindcă: „Voi zidi Biserica Mea, şi porţile iadului nu o vor birui” https://doxologia.ro/cuvant-de-folos/voi-zidi-biserica-mea-portile-iadului-nu-o-vor-birui.
Referitor la activitatea bisericii cu tinerii, avem strategii dezvoltate deja de 5 ani, vorbesc doar de o mică asociație de tineret de pe lângă Episcopia de Ungheni și Nisporeni. www.atosmd.club Accesați pagina și o să vedeți, viziunea, misiunea, scopul și proiectele desfășurate deja, în plus câți tineri sunt încadrați direct și indirect în activități și cunoaștere a lui Dumnezeu din țară și peste hotare, nemaivorbind de toate celelalte episcopii. Da, poate facem puțin pentru tineri, dar nu poți afirma că nimic!


 5.                Adaptarea cultului: Hristos a dat un răspuns și pentru dvs: Mergi înapoia Mea, satano, căci scris este: "Domnului Dumnezeului tău să te închini şi numai Lui Unuia să-I slujeşti". Biserica Drept slăvitoare deja de 2000 de ani are la bază aceeași învățătură, iar liturghiile au fost scrise de Sfinți. Sunt așa zișii pseudo teologi care vor să înlocuiască, schimbe, adapteze liturghia etc… O să fie asemenea lui Arie și restul dimpreună cu ei care acum sunt acolo unde le e locul tuturor sectanților, inovatorilor, protestanților și cei ce caută fericirea aceasta lumească filantropică doar uitând că Biserica Ortodoxă: nu este un fel de a gândi filosofic, ci este felul de a trăi în, și cu Hristos, iar cum o trăiesc unii preoți asta e altă temă, sunt oameni veniți dintre oameni unii binecuvântați de Dumnezeu, alții lăsați de Dumnezeu. Înțelepciunea Divină este ceva mai mult decât  deșteptăciunea acestei lumi transformată în vicii-civică! 


6.                Biserica primitoare: Am zâmbit mult când am citit referirea dată. ÎPS Vladimir și restul preoților nu au ce face în biserică altceva decât să stea la ușă și să întâmpine pe toți care vin ținând o lecție de morală: ești criticată că ești în pantaloni sau fustă scurtă, sau fără batic, sau cu buze vopsite sau că nu faci crucea cum trebuie. Când o să am o întrevedere cu ÎPS Vladimir chiar o să-I atrag atenția la acest lucru. Când întră în biserică să dea doar binecuvântare și să nu critice enoriașii public și o să-I spun: Mi-aș dori ca mitropolia să se debaraseze de această judecare a chipului și să primească pe toți. Eu cred că nu ați fost în biserică de la botez, mai ales la Catedrale… Pe timpuri în biserică erau babe atotștiutoare și poate au mai rămas câte una pe ici colea, care atrăgeau atenția tinerilor despre cum se vine în fața Domnului, fiindcă nu putem veni oricum. Referitor la preot în cei 6 ani ai mei, nu am făcut observație la nimeni cum au venit în biserică, dar îmi învăț învățăceii cum e bine de venit în fața Domnului. La moment când desfășurăm o activitate ei deja mă întreabă: Părinte în fustă sau în pantaloni venim, căi cam frig afară!

7.                Locașuri adaptate pentru persoanele cu dizabilități: este o întrebare actuală, dar și discutabilă. Într-adevăr bisericile se confruntă cu această problemă fiindcă ele au fost construite de ceva timp și pentru a face o schimbare este necesar de o arhivă de documente la Ministerul Culturii, pentru a face unele schimbări în construcția arhitecturală a unui obiect de cult. De aceea e mult mai simplu de ajutat persoana cu dezabilități să aibă acces în biserică decât a trece prin birocrația cu care se confruntă preoții, neputând în unele biserici de a instala măcar căldura. Referitor la bisericile noi deja s-a discutat ca să fie adaptate locașurile și pentru persoane cu dizabilități. ONG-urile multe ce cer și dacă ar fi după voia tuturor activiștilor finanțați din străinătate cum ar fi:…, …, …, etc, atunci focul sfânt nu s-ar mai coborât și asta ar arăta sfârșitul, dar nicicum distrugerea Bisericii Hristologice! Cu părere de rău avem doar o singură biserică din câte cunosc eu în RM unde preotul traduce slujba în limbajul mimico-gestual.  Referitor la următoarea idee am râs și mai mult:  Icoanele praznicelor, chiar și frescele (unde este cazul) pot avea plăci scrise în alfabetul Braille, pentru persoane cu deficiențe de vedere. Eu cred că nu ați înțeles ce ați scris, dar cred că spiritul civic tocmai sare din inimă atingând și această problema. Știți ce înseamnă ICOANA în vechime? Înseamnă Biblia pictată, sau pentru neștiutorii de a citi Biblia scrisă. De asta în biserici în centrul bisericii pe lângă celelalte aspecte liturgice etc, icoana este pericopa evanghelică redată prin iconografie la acea zi. Deci dacă oamenii cu deficiențe de vedere nu văd ce este reprezentat, de ce au nevoie să perceapă prin a citi ce este reprezentat pe ea, la Liturghie o să asculte Evanghelia și predica.
 
8.                „În temniță am fost și nu M-ați vizitat”: Ați văzut vreodată ministrul drumurilor să fie la penitenciar cu un program de lucru? Nu cred… și totuși biserica nu limitează pe nimeni și este în permanență peste tot. Iar lucrurile sunt postate și toți au acces la informație: http://episcopia-ungheni.md/ro/category/activitate-pastorala-in-institutiile-penitenciare/, Biserica are preoți în fiecare penitenciar din țară, iar Preasfințitul Petru, Episcop de Ungheni și Nisporeni împreună cu Mănăstirea Hâncu este cea care de 21 de ani au grijă de orfelinatul Preafericitul Iosif din Chișinău www.facebook.com/casacopilului, http://episcopia-ungheni.md/ro/category/casa-de-copii-fericitul-iosif/. Și nu doar, cercetați căci ajută!!!
9.                Investirea în oameni, iar nu în locașuri: tot ce desfășurăm și promovăm are un sens în biserică. Nu poți afirma că avem nevoie de primării, dar nu avem nevoie de școală, sau de infrastructură, etc. Biserica are 3 înțelesuri: 1. Biserica Divină – Umană, pe care nici porțile iadului nu o va birui. 2. Biserica ca locaș de cult, adică clădirea. 3. Biserica luptătoare, compusă din mlădițele vii oamenii și care tind spre vița Hristos.
Ce ține de activitate avem și tabere etc:  http://www.atosmd.club/search/label/TAB%C4%82R%C4%82

10.           Ieșirea ierarhilor în stradă: eu o dau linkuri și accesați:
-                     http://www.atosmd.club/2015/09/marsul-pentru-viata-si-familia.html
-                     http://episcopia-ungheni.md/ro/activitati-cu-tinerii/marsul-pentru-viata-2017-a-demarat-in-or-ungheni/
-                     http://episcopia-ungheni.md/ro/uncategorized/discursul-preasfintitului-petru-episcop-de-ungheni-si-nisporeni-rostit-la-marsul-pentru-viata-25-03-2017-or-ungheni/
-                     http://mitropolia.md/in-capitala-s-a-desfasurat-marsul-familiei/
-                     https://www.youtube.com/watch?v=3AKW1yRKz1Q
-                     http://episcopia-ungheni.md/ro/activitate-sociala-si-caritate/preasfintitul-episcop-petru-alaturi-de-cei-nevoiasi-2/
-                     Și multe altele când Episcopii sunt alături de enoriașii săi.
 
11.            Anularea taxelor în Biserică: Mă miră faptul că unul din afară, care nu contribuie cu nimic la biserică și nici nu cunoaște cei aceea biserică, informându-se doar din poze pe Facebook, dictează cum biserica trebuie să se întrețină ca instituție, iar temele date au fost dezbătute de sute și mii de ori chiar de enoriașii care frecventează regulat biserica și nu văd o problemă în a întreține biserica în așa mod. Biserica e a enoriașilor și atunci cine trebuie să aibă grijă și să o întreține dacă nu anume enoriașii. Toate bisericile lumii au taxe, nu așa mizere ca la ortodocși, dar sunt, iar pe spatele lor, vin și fac filantropie în RM și sunt mari salvatori ai ONG-urilor care nu știu altceva decât să ponegrească Biserica lui Hristos, aici să nu se supere toate ONG-urile, doar cei cu musca pe căciulă. Mai departe referitor la problema dată am discutat-o mai sus și nu e cazul de a mă repeta. Oricum Taxele din biserică nu sunt puse de către preot, dar de consiliul parohial, citiți statutul!
 
12.            Axarea pe Liturghie comună și Euharistie: Îmi vine să cred că articolul și nedumeririle dvs, nu vin doar din numele dvs, dar și a mai multor „activiști civici de teologie”. Argumentez părerea mea pe aceea că în primele idei expuse habar nu aveți ce înseamnă ortodoxie, iar aici lucrurile sunt puse bine la punct. Vizavi de moaște și icoane făcătoare de minuni, asta nu e întrebare la Mitropolit, dar la primii creștini care au găsit tămăduire la moaștele sfinților căzuți pentru Adevăr și acest lucru îl arată și Biblia atunci când este omorât primul mucenic Arhidiaconul Ștefan, etc… Referitor la Sfintele Liturghii, ele se săvârșesc zilnic în mănăstiri, Catedrale Episcopale și unele biserici cu localități mai mari, celelalte deja la sărbători și duminica, fiindcă preotul are familie și are nevoie de a o întreține, dar dvs asta nu cunoașteți doar nu aveți familie, sau aveți? Cere mâncare?

13.            Sfintele Taine – bucurie a comunității: Când am dorit eu să mă căsătoresc am pus în gând ca Taina Cununiei să fie săvârșită cu Sfânta Liturghie, dar nu s-a primit din mai multe considerente, oricum asta nu înseamnă cu lumea nu mă acceptă ca familie s-au nu m-am împărtășit pe urmă. De a uni Sfintele Taine cu Liturghia este un lucru bun și cred că peste o perioadă o să se revină la această tradiție frumoasă, iar oamenii n-o să se mai ascundă de oameni, că a trecut perioada bolșevică. Acest aspect nu este doar pe seama bisericii, impactul cel mai mare de acceptare îl au anume enoriașii iar preoții sunt dispuși să le săvârșească. Eu de exemplu am săvârșit așa ceva, sau au participat la Sfânta Liturghie Împărtășindu-se apoi s-au cununat!!!
Eu îmi cer iertare pentru greșelile gramaticale pe care le-am săvârșit, dar cred că mesajul l-am expus pentru a înțelege ideile.  
 








Un comentariu:

  1. Mulțumesc pentru răspunsuri.
    Este jignitor faptul că doar pe clerici îi considerați că fac parte din Biserică. Sau că doar ei contribuie.
    Omul care ridică anumite probleme din interiorul Bisericii este imediat blamat și jignit.
    În cadrul Mitropoliei există un sistem închis de tip feudal, din care cauză nici un clerici și nici un student de la teologie nu va permite să critice luxul sau să atingă confortul neortodox al vreunui ierarh - căci toți au frică.
    Și această frică are o acoperire, o îndreptățire biblică, fiecare crede că nu judecă ca să nu fie judecat și astfel lipsa de modestie și onestitate a ierarhilor și a unor clerici este una abuzivă.
    Și în stat este corupție și furturi, însă societatea civilă nu tace și face totul pentru a face o structură transparentă și corectă.

    Jignitor este și faptul că mă considerați incapabil de a observa anumite lucruri abuzive din Biserică și a puncta într-un articol.

    Eu nu am făcut teologia pentru a devenit preot carierist. Am făcut 7 ani de teologie ortodoxă pentru a-L cunoaște pe Hristos.

    RăspundețiȘtergere