sâmbătă, 29 iulie 2017

Scandal la biserică între răspopitul Eugen Baluța și locuitorii or. Nisporeni

Zilele acestea în biserica Sf. Arhanghel Mihail și Gavriil din or. Nisporeni, a fost un nou scandal între fostul preot Eugen Baluța, care a fost oprit de a sluji cele sfinte din 2013 și cu creștinii din localitate. Pe lângă îmbrânciri, vorbe murdare, atac la persoană și alte năzdrăvănii pe care și le permitea dânsul la adresa enoriașilor, consilierilor bisericii, dar are apucături agresive și față de ceilalți preoți din oraș.

Chiar dacă e oprit începând din 25 iunie 2013 prin decretul de oprire a Preasfințitului Petru, Episcop de Ungheni, el totuși ține forțat biserica și este agresiv cu toți. Fiind dat în instanța de Judecată Nisporeni Eugen Baluța, referitor la ținerea forțată a bisericii date și având pierdere de caz nu s-a conformat.


El a fost oprit și de Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova, prin hotărârea nr. 13 din 3 septembrie 2014, prin care nu are dreptul de a oficia nimic din cele sfinte.

Orice ierurgie, Sfintele Taine, sau rânduieli bisericești, nu sunt valide, iar toți cei care au botezat înmormântat, cununat, etc. trebuie să săvârșească Tainele date la un preot canonic.

Din aceste considerente oamenii îndurerați având de a face rânduiala prohodului pentru o persoana dragă trecută la cele veșnice știind cele expuse mai sus nu au permis lui Eugen Baluța de a săvârși rânduiala dată. Cu toate că rudele răposatului în timp discutând cu Eugen Baluța, el a convenit ca să săvârșească rânduiala dată preotul Marcel Olaru, fiind cleric la o altă biserică din or. Nisporeni. Răposatul a fost foarte mulți ani la biserica dată ca Epitrop, consilier și creștin ce a frecventat-o trăind în nemijlocită apropiere. După cum au convenit părțile așa au și făcut, iar a fost mare nedumerirea când au văzut tot scandalul cu care au fost primiți de către Eugen Baluța și Rodica Baluța soția lui.

Din 2013 enoriașii acestei biserici sunt nevoiți să se deplaseze la alte biserici din oraș fiindcă au fost batjocoriți, îmbrânciți și maltratați verbal de Eugen Baluță, soția și socrul dânsului. Același lucru se întâmplă și cu cimitirul din ograda bisericii unde este mizerie, au fost distruse și nivelate morminte pentru a înmormânta alte persoane, iar pentru lot se achită scump, fiindcă cimitirul este arhiplin și APL-ul nu permite de a îngropa pe nimeni.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu